Adventskalender

21. Desember                                                                               

Etiopia- Yirgacheffe Aramo
Produsent - Smallholder farmers
Høgde over havet: 1950 - 21500moh
Botanisk Art:   Heirloom cultivars / Tradisjonel
Prosessering - Bærtørka

Etiopia blir ofte omtalt som kaffens vogge og er kjent for at det var i skogane i Kaffa-regionen at Coffea Arabica vaks vilt. Kafferegionen Yirgacheffe i Etiopia er ein av dei mest kjende regionane for spesialkaffi generelt. Dei høge høgdene og den lange historia med kaffidyrking i dette området gjer Yirgacheffe til ein unik produksjonsregion med ein særmerkt smaksprofil.

I dag har landet ein typisk «småbrukarstruktur». Dette betyr at eit stort tal bønder, med vanlegvis små produksjonsvolum, samlar saman kaffibæra sine og leverer dei til sentrale vaskestasjonar i staden for å foredle kaffi med eigne maskinar. Denne kaffen kjem frå vaskestasjonen Aramo i Yirgacheffe-høglanda, Aricha-distriktet, som produserer om lag 20% bærtørka kaffi og 80% vaska kaffi. 

Etter å ha plukka berre dei mest modne bæra, blir dei tørka i om lag 15–20 dagar i sola på dei såkalla «afrikanske tørkesengene». Om dagen blir bæra stadig vend for å sikre ei jamn tørkeprosess. Under tørkinga blir fruktsukkeret i bærmassen delvis trekt inn i kaffibøna, noko som gir den typiske fruktige og søte smaken i denne kaffen. Når kaffibæra har oppnådd ein fuktigheitsprosent på om lag 13 %, blir skalet fjerna, og kaffen blir gjort klar for transport.

 

20. Desember - Jacu Kaffebrenneri

Land: Brasil
Opprinnelse: Capim Branco
Smak: Sjokolade, toffee og plomme
Bønnetype: Yellow catuai peaberry
Prosess: Natural
Link:

Direkteimportert kaffe fra Capim Branco. I vår kontainer fra brasil fikk vi med denne fantastiske peaberrykaffen. 
Peaberry kommer av at bønnene er helt runde som en ert. Dette kommer av at det kun er en bønne inni hvert kaffebær og ikke to som er normalt. 

 

19. Desember                                                                               

Costa Rica - Alajuela, Central Valley
Produsent - Hacienda Sonora
Høgde over havet: 1750 - 1900moh
Botanisk Art:  Raud Obata
Prosessering - Bærtørka

Eg vil berre nevne at det blir eit co

I over femti år har familien Guardia med stor suksess dyrka kaffi på den vakre Hacienda Sonora. Denne 100 hektar store haciendaen ligg ved skråningane av Poás-vulkanen i den sentrale dalen i Costa Rica, omgjeven av store område med urørt jungel. Kaffiplantane blir dyrka under skuggetre som gjev næring frå lauv som fell til bakken, og som samstundes vernar plantane mot direkte sollys. Dette skapar eit ideelt mikroklima for dyrking av kaffi av høg kvalitet.

Garden har også sitt eige mikromølle, som gjev full kontroll over foredlinga og kvaliteten på kaffien. Mølla drivast på ein svært effektiv måte ved hjelp av fornybar energi som blir produsert på garden sjølv. Denne energien kjem frå ein vassdriven Pelton-turbin (som vi har mykje av i Norge, der det er stor fallhøgde frå magasinet). I tillegg er all kaffi frå Alberto og sonen hans, Diego, produsert som honning- og bærtørka kaffi. Dette sparar mykje vatn i produksjonen. Den naturlege Red Obata-kaffien er ein av desse.

Når kaffibæra er raude og modne, blir dei nøye plukka for hand. Deretter vert dei tørka direkte i sola. Etter 14 dagar, når bæra har nådd eit ideelt fuktinnhald i det tørka fruktkjøtet, er dei klare for vidare foredling. Dei blir avskala, nøye sortert og gjort klare for eksport. Denne metoden gjev kaffibønner med intens fruktig smak, god fylde og sødme. Eg veit det er nokre som har vore skeptiske på "for mange bærtørka kaffi  i kalendaren" - eg håpar det fortsatt går bra med dykk!

 

 

 

18. Desember                                                                Økologisk kaffe               

Colombia - Huila
Produsent - Ulike småbønder i Huila
Høgde over havet: 1750 - 2200moh
Botanisk Art:  Typica, Caturra, and Castillo
Prosessering - Vaska
Sertifisering: Økologisk

På leit etter framifrå kaffi kan ein ikkje gå glipp av Colombia. Colombia sitt rykte for høg kvalitet kjem av hardt arbeid og framifrå vekstvilkår. Ein unik topografisk eigenskap spelar òg inn når ein skildrar dei ulike sidene ved colombiansk kaffi – dei tre cordilleraene i Andesfjella. Fleire mikroklima blir danna mellom og innanfor fjellrekkjene, noko som gjev særs gode tilhøve for produksjon av høgkvalitetskaffi.

Colombia produserer berre arabicavariantar, som blir dyrka i om lag 15 ulike kaffiområder. Eitt av dei mest kjende områda er Huila – og det med god grunn. Huila har ei perfekt blanding av fruktbar jord, høg høgd og eit ideelt klima for å dyrka spesialkaffi. Som andre område har Huila kaffiproduksjon året rundt på grunn av to innhaustingar i året: hovudhausten og ein sekundær haust, lokalt kalla "mitaca". Blant dei vanlegaste variantane i området finn ein Typica, Caturra og Castillo.

Denne kaffien er ein Excelso EP. Excelso viser til større bønner sortert i storleikar på 15–16 – noko mindre enn Supremo-bønner (storleik 17). EP står for European Preparation og indikerer eit minimum på storleik 15 med låg toleranse for defektar. Excelso representerer det største volumet av kaffi eksportert frå Colombia og er jamt tilgjengeleg gjennom året. Desse bønnene er kjenneteikna av ein rein kopp, medium fylde og fin syre.


17. Desember                                                                               Økologisk kaffe

Honduras - Marcala 
Produsent: Smallholders 
Høgde over havet: 1000 - 1700moh
Botanisk Art: Bourbon, Pacas, Typica
Prosessering - Vaska
Sertifisering: Økologisk

Plassert midt i Mellom-Amerika er Honduras eit land som viser fram si naturlege skjønnheit. Fjellrike landskap dekte med endelause skogar og junglar fulle av rikt dyreliv er kjenneteikn for dette vakre landet. Nokre kallar til og med Honduras for «den grøne lunga» i Mellom-Amerika.

Sjølv om Honduras produserer meir kaffi enn Costa Rica og Guatemala til saman, er det lite kjent i spesialkaffescena. I fleire tiår var banan den dominerande eksportvara i Honduras.

 

Medan nabolanda hadde statlege initiativ for å fremje kaffidyrking blandt småskalabønder, fekk honduransk kaffiproduksjon lite merksemd utover råvaremarknaden. Manglande infrastruktur var hovudårsaka til at kaffiar av høg kvalitet ikkje kunne skiljast frå anna produksjon. Men dei siste åra har det nasjonale kaffiinstituttet i Honduras, IHCAFE, gjort ein stor innsats for å lære opp bøndene, slik at dei kan forbetre dyrkings- og prosesseringsteknikkar.

Gjennom å etablere eit breitt nettverk av produsentar og vaskeanlegg, sjølv i avsidesliggjande område, har interessa for høgkvalitets kaffiproduksjon auka. I dag har spesielt kaffi frå småskalakooperativ klart å finne vegen over havet og gje osskaffiglede. Denne kaffien skiler seg heilt klart ut i forhold til dei andre i kalendaren. Noko mørkare brenningsgrad og litt annerledes gir ein fyldig kaffi, søt og litt bitter med smak av tørka frukt

16. Desember

Kenya - Nyeri, Central Kenya
Produsent: -  Rutuma Farmers Cooperative
Høgde over havet: 1850 moh
Botanisk art - SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
Prosessering - Vaska

Kaffi blei først introdusert til Kenya på 1890-talet då franske misjonærar tok med seg Bourbon-frø frå øya Réunion. I dag er det totale arealet for kaffidyrking i det austafrikanske landet på 160 000 hektar. Kenya er den femte største kaffiprodusenten i Afrika og er internasjonalt kjend som ein framståande opphavsstad for spesialkaffi.

Kenyansk kaffi blir dyrka både på store gods og av småbønder, som ofte er med i kooperativ. Vanlegvis blir kaffien seld på auksjonar som finn stad kvar veke i innhaustingssesongen. Prisen mellom kjøpar og seljar blir bestemt av kvaliteten på koppen og gradering, som hovudsakleg er avhengig av storleiken på bøna. I tillegg til å vere kjend for dette graderingssystemet, vekker SL-28- og SL-34-variantane, utvikla ved Scott Laboratories i Kenya, stor interesse på grunn av sitt høge potensial for koppekvalitet.

Det meste av kaffien i Kenya blir produsert i sentrale delar av landet, som òg er opphavet til denne kaffien. Han er produsert i Nyeri County av medlemene i Rutuma Farmers Cooperative Society. Dette kooperativet blei etablert i 1995 som eit bevis på den motstandsdyktige og entreprenørmessige ånda til kenyanske kaffibønder. No driftar dei sju vaskestasjonar, ein av dei er Githima. Denne vaskestasjonen ligg nær Karatina og handsamar kaffibær frå over 300 småbønder, der kvar gard i gjennomsnitt er mindre enn ein hektar. I tillegg prioriterer kooperativet og stasjonen miljøvenlege dyrkingsmetodar og investerer i samfunnsprosjekt som fokuserer på utdanning, helse og økonomisk styrking.

Etter nøye handplukking blir modne kaffibær levert til stasjonen, der dei går gjennom mekanisk rens, fermentering og vaska. Bønene blir deretter soltørka på opphøgde bord til dei når eit optimalt fuktighetsnivå på 11–12 %. Deretter fraktar vi dei til Sogndal, via Hamburg. Her brenner eg kaffien - og eg må seie, ein god Kenyansk kaffi er det lite som kan måle seg med!

15. Desember

Costa Rica - Tarrazu
Produsent: -  El Cañal, Los Santos - Santa Maria
Høgde over havet: 1750 moh
Botanisk art - Caturra, Catuai
Prosessering - Bærtørka. 7 dager fermentering [3 med semi-anaerob, 4 med pile-up

Ceres has to be one of our favorite new projects in town! Made up of a Mother-Daughter team (Alexandra and Stephanie), this family is extraordinarily excited about heightened quality, traceability, and the environment. They’ve had coffee farms in the family for many years in one of our favorite nano regions in the north of Santa Maria de Dota called Quebradillas. Only last year did they decide to take the dive into the specialty coffee world and experiment with processing an extremely small amount of their own cherries. They brought us a sample of their trial as they had heard about Selva by word of mouth and the results were absolutely delicious! We kindly asked the pair to process 10 bags of both their Honey and Natural for us the next year. So, this year is their first real production year as a micro wet mill and we could not be more thrilled with their fantastic work. So much potential here!

 

Vi feirer femten år med en skikkelig BKB kaffe; søt og fyldig, hint av tørket frukt med en deilig ettersmak av engelsk fruktkake. Dyrket og bærtørket av Alexandra og Stephania (mor og datter) i Santa Maria, Tarrazú regionen i Costa Rica.

 

14. Desember

Guatemala - Antigua og Huehuetenango
Produsent: -  Farmer members of Asociación Barillense de Agricultores
Høgde over havet: 1150  - 1650 moh
Botanisk art Bourbon, Caturra, Typica
Prosessering - Vaska

Bak luke 14 finn du kaffi frå Guatemala, eit land fullt av fascinerande natur. Med sine 37 vulkanar, nokre framleis aktive, gir dei ikkje berre spektakulære landskap, men også unike eigenskapar til kaffi frå regionen. Naturen er rik, men det er òg den urfolkspregede kulturen i Guatemala. Mange lever framleis isolert i sine tradisjonelle samfunn. Etter borgarkrigen på slutten av 1900-talet har berekraftig landbruk og kvalitetsrik kaffidyrking vore med på å stabilisere inntektene og skape ein tryggare framtid.

I dag blir det dyrka kaffi i 20 av Guatemalas 22 regionar, fordelt på 8 distinkte kaffiregionar. Ein av dei er Huehuetenango, ein ikkje-vulkansk region kjend for sine høgste og tørraste dyrkingsforhold. Her finn vi ASOBAGRI, ein organisasjon som starta i 1989 då 20 bønder slo seg saman for å få betre marknadstilgang og finansiering. No er dei ein av dei største eksportørane av økologisk sertifisert kaffi i Guatemala, og har i tillegg opna to kaffibarar, eit kaffibrenneri og fasilitetar for smaking.

Medlemmane i ASOBAGRI dyrkar gjerne kaffesortar som Bourbon, Caturra, Villalobos, Typica, Catimor og Pache. Kaffien veks på høgder mellom 1 150 og 1 650 moh i områda rundt Barillas og andre lokalsamfunn i Huehuetenango og Quiche. Medlemmane er småbønder med gjennomsnittleg to hektar land kvar.


Nyt kaffien, og fortsatt fin 14. Desember! 

 

13. Desember

Mexico - Chiapas
Produsent - Muxbal Estate
Prosess: Bærtørka

Dyrka om lag 1500 moh. 

Mexico produces a diverse variety of premium coffees, ranging from lighter-bodied, delicate qualities to sweeter coffees with caramel or chocolate notes. These unique flavors are created by many different microclimates with varied rainfall patterns and rich soils that exist across the country. Most of its coffee production is shade-grown Arabica, with Robusta making up only around 4% of the country's total crop. Coffee is generally grown in 3 main coffee regions: Chiapas, Oaxaca, and Veracruz. 

This coffee comes from the Union region of Chiapas and was produced by Muxbal Estate, a family farm located right at the border with Guatemala. The Sierra Madre mountain range goes through it and provides rich volcanic soils and high altitudes, ideal for coffee production. The farm has around 230 hectares of land, half of which is planted with coffee. The other half is a protected ecological reserve full of rainforest, flora, and fauna.

The farm is managed by Maeggi Rodriguez and her family, who have a big focus on protecting their natural surroundings and managing the farm implementing respectful environmental practices. Shade-grown and naturally processed, this coffee features a citric and smooth cup boasting tropical flavors of peach iced tea, apricot, and dried fig.

             

 

12. Desember

Jacu

Guatemala 
Produsent: -  
Høgde over havet: 
Botanisk art 
Prosessering - Vaska

11. Desember

Ecuador - Vilcabamba 
Produsent: -  Finca La Marquesa
Høgde over havet: 1850
Botanisk art Typica Mejorado
Prosessering - Vaska

Ecuador er eit av verdas mest biologisk mangfaldige land. Trass i si lita storleik har landet dobbelt så mange plante- og dyreartar som USA og Canada til saman, fire gonger meir enn Europa, og flest planteslag per arealeining i Amerika. Dei ulike økosystema gjev grunnlag for ulike kaffikulturar. Ecuador er òg eitt av berre 15 land i verda som dyrkar og eksporterer både Arabica og Robusta.

Kaffiproduksjonen er ein av dei viktigaste økonomiske sektorane i landet. Sjølv om total produksjon har gått ned sidan 1980-talet, veks talet på bønder som dyrkar kvalitetskaffi og spesialkaffescena er på frammarsj. Loja er ei av dei mest kjende regionane for høg kvalitet og står for rundt 20 % av landets Arabica-produksjon. Her finn du Finca La Marquesa, som ligg i Vilcabamba-dalen, om lag 1 800 moh. Området er kjent for innbyggjarane si lange levetid og den framifrå kaffikvaliteten. Namnet Vilcabamba kjem frå inkadialekten Quechua og tyder «heilag dal» eller «Guds dal». God jordsmonn og erfarne bønder sikrar ei avling med balansert syre, aroma, smak og fylde. Denne vaska Typica Mejorado er eit godt døme. Interessant nok har ikkje Typica Mejorado slektskap med Typica; namnet kjem truleg frå dei liknande sensoriske eigenskapane.

10. Desember

Bergen Kaffebrenneri

Costa Rica - Tarrazu
Produsent: -  Santa Teresa 
Høgde over havet: 1850
Botanisk art Catuai
Prosessering - Yellow Honey 

 

 

 

 

 

9. Desember

Etiopia - Sidamo
Produsent: - Producer Sidama Coffee Farmers Cooperative Union
Høgde over havet: 1800 - 2000
Botanisk art Heirloom cultivars / Tradisjonssortar
Prosessering - Vasket

Sertifisering - Økologisk 

Økologisk kaffe

Etiopia vert rekna som kaffien sitt vogge og er kjend fordi Coffea Arabica voks vilt i skogane i Kaffa-regionen. I dag vert kaffi dyrka i mange ulike område i Etiopia og er hovudsakleg produsert av småskala-bønder med tradisjonelt små produksjonsområde. Dei leverer kaffibæra sine til sentrale vaskestasjonar i staden for å behandle kaffien med eige utstyr. På vaskestasjonane vert bønnene nøye sorterte før dei vert handtert. Kaffi frå Sidamo-regionen har ein særprega karakter og unik smak som forsvarar at dei vert rekna som noko av den beste kaffien i verda.

Følgjande den typiske småskala-strukturen i landet, representerer Sidama Coffee Farmers Cooperative Union (SCFCU), som vart stifta i 2001, rundt 50 førstelinjekooperativ med meir enn 80 000 medlemmer spreidd utover fjella og dalane i Sidama-regionen i sørlege Etiopia. I lag produserer bøndene om lag 165 000 sekkar med økologisk Arabica-kaffi kvart år.

Småskala-bøndene har fordel av medlemskapet sitt, då SCFCU gir stipend til hundrevis av born og har finansiert tre nye skulebygg til lokale barneskular. Mange førstelinjekooperativ brukar premien frå sertifiseringa til å forbetre infrastrukturen i lokalsamfunna sine. Dei byggjer felleskontor, lagerhus og legg straumlinjer som når meir enn 5 000 innbyggjarar i lokalsamfunnet.

 

8. Desember

Mexico - Chiapas
Produsent: - Cafe de Mujeres 
Høgde over havet: 1,100 - 1,500 
Botanisk art - Bourbon, Typica, Sarchimor, Caturra, and Catuai
Prosessering - Vasket

 

 

7. Desember

Colombia - Tolima
Produsent: - Fleire små kaffigårder i regionen
Høgde over havet: 1800 - 2000
Botanisk art - Castillo
Prosessering - Vasket

On the quest for distinguished coffee, you simply cannot pass Colombia. It is the largest producer of washed Arabicas worldwide with a quality reputation that stems from hard work and excellent terrain. Distinctive topographic characteristics also come into play when talking about the different facets of Colombian coffee: the three cordilleras of the Andes mountain range.

Despite having a conflictive past, many coffee producing regions in Colombia are well recognized for their quality. Tolima for instance, in the midwest of Colombia, was occupied by the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) until recently. The impact of the rebel group made it difficult for producers to work in the area, but finally, after reaching a peace agreement, coffee farmers and their families could return to the area and grow coffee again. 

This lot of washed Castillo comes from this region, specifically from the municipalities of Chaparral and Planadas. It was produced by smallholder farmers through PAZ, a peace project led by Urbania in Colombia that works with victims of the armed conflict in the area. For these farmers and their families, coffee has held a longstanding role within their agricultural heritage. As a result, they engage in cultivating traditional coffee varieties, with a considerable number among them having transitioned into organic farming too. From May to July, the main harvest season takes place. Ripe coffee cherries are selectively picked, then de-pulped and fermented for 20 hours. Afterward, the beans are washed with clean water to remove any remaining mucilage or debris and then sun-dried until reaching the desired moisture level, of around 12,5%. The result is a delicate and juicy cup with hints of red apple and wild berries.

 

6. Desember

Guatemala - Antigua
Produsent: -  Finca Medina
Høgde over havet: 1,200 - 1,800 
Botanisk art - Bourbon, Caturra Harvest 
Prosessering - Bærtørka

SmaksnotarSøt og balansert med notar av mørke druar, bær, dadlar og sjokolade

 

Guatemala er eit fascinerande land med rik urfolkskultur og praktfulle naturområde. Dei mest spesielle trekka ved landskapet er dei 37 vulkanane, fleire av dei framleis aktive. Desse vulkanane er ikkje berre spanande for reisande å utforske, men gir også den særeigne karakteren ein finn i kaffien frå Guatemala. Antigua er ein av dei eldste kaffidyrkingsregionane i Guatemala og er kjent for å produsere noko av den beste kaffien i verda.

Finca Medina, som blei grunnlagd for meir enn 150 år sidan, ligg i utkanten av Antigua og er familieeig. Garden er dedikert til avansert teknologi i kaffiproduksjon og prosessering, som til dømes dryppirrigasjonssystemet deira, samstundes som dei held fast på tradisjonelle arbeidsteknikkar. Fincaen har også eit sterkt fokus på berekraft og legg stor vekt på å sikre velferda til sine tilsette, ta vare på produksjonsmiljøet og oppretthalde høg produksjon av kaffi av høg kvalitet.

Dette blir sikra gjennom eit profesjonelt laboratorium der nødvendige kvalitetskontrollar blir gjennomførte for kvart einaste parti av denne ekte Antigua-kaffien. Bevaring av økosystemet og godt stell av skuggetrea er av høgaste prioritet for kaffiplantasjonen. Difor blir 10 hektar jord bevart som urørt natur, slik at biodiversiteten av flora og fauna kan blomstre og trivast utan hinder.

Denne kaffien frå Finca Medina er bærtørka. Etter innhausting ligg kaffien med fruktkjøtet på i eit par veker, før det vert fjerna og kaffien tørka. Det gir ein rund og fruktig smak, som mange elskar, og nokon.. Ikkje tykkjer er optimal. Men eg likar det svært godt, og håpar det gjeld deg òg!

 

5. Desember

Gjestebrenneri: Jacu 

Peru - Finca Churupumpa, Jaen

Prosess: Vasket og soltørket

 

En kaffe som er fyldig, men mild i smaken med noter som kan minne om sjokolade, rosiner, nøtter og noe krydder

 

 

 

4. Desember

Costa Rica - Tarrazú

Produsent:  La Pastora - CoopeTarrazú 

Høgde over havet: 1200 - 1850

Botanisk art: Catuai & Caturra

 

Costa Rica har åtte kaffidyrkingsområde, der det mest kjende er Tarrazú. Området ligg mellom Stillehavet i vest og fjellkjeda Cordillera Central i aust, og er kjent for frodig og vakker natur. Framfor alt er Tarrazú eit ideelt område for dyrking av kaffi. Høgda over havet og sedimentær jord gir kaffien den mjuke, fine syrlegskapen regionen er kjent for, medan Pirrís-elva sørgjer for tilgang til reint vatn.

Kooperativet CoopeTarrazú vart etablert i 1960 og er vel etablert i regionen. Før dette fanst det ikkje lokale våtmøller, og bøndene måtte selje kaffi gjennom mellomledd. Lite kunnskap om kaffiproduksjon førte òg til låge avlingar. I dag er CoopeTarrazú det største kooperativet i regionen, med over 5000 medlemmer som leverer kaffibær til den felles våtmølla. Kooperativet arbeider for auka produktivitet gjennom kurs og rådgjeving på gardane. Medlemmene har òg sterkt fokus på sosial utvikling i lokalsamfunna og miljøvennlege praksisar som resirkulering, bruk av fornybar energi og redusert vassforbruk.

Tarrazu er verdskjent for å produsere mykje god kaffi takka vere gunstig jordsmonn og klima. Dei høge høgdene og kjølege nettene gjer at kaffibæra modnast sakte, noko som gir tettare bønner av typen Strictly Hard Bean (SHB).

 

3. Desember

Etiopia - Yirgacheffe

Produsent:  Kelloo Danche

Høgde over havet: 2100

Elegant, deilig sødme med tropisk syrlighet og hint av jordbær og blodappelsin. Alltid en vasket Etiopisk i denne posen som er dedikert Det Lille kaffekompaniet i Nedre Fjellsmau.

 

 

Beskrivelse fra Importør og Produsenten

Danche is a washing station located in Chelbesa, Gedeo. It is owned by SNAP COFFEE, and is organic certified.

The station buys cherries from approximately 400 farmers* who produce good yields thanks to fertile soil and good farming methods. The farms sit at high altitudes (2000 - 2300 masl) and have an average size between 1-2 hectares.

The elevated altitudes play a significant role in shaping the distinct flavour profiles produced at this washing station. Harvesting typically takes place later in the season compared to other regions, owing to its location. This prolonged cherry maturation period significantly contributes to the exceptional quality of the produce.

Moreover, the team at the Danche Washing Station have a lot of experience in agronomy and agriculture, giving them the freedom to experiment effectively with new processing methods.

About the naming:
Kelloo means "yellow" in the Oromiffa language. This concept represents coffee that tastes like yellow tropical fruit, florals, peach and stone fruits.

2. Desember

Kenya - Nyeri

Botanisk art: SL28, SL34, Ruiru 11

Produsent:  Kahuro, Kiuu, og Kathinthiuku washing station

Høgde over havet: 1700 - 1900

 

Kenya har eit varmt og tropisk klima, og blir Kenya kjølt ned av Det Indiske hav og Victoriasjøen. Dei flate savannane, rike på dyreliv og planter, stig opp mot høglanda der Mount Kenya ruvar med sine 5 199 meter. På dei frodige skråningane, som vert til fruktbart jordbruksland, trivst kaffiplanta godt.

Kombinasjonen av raud vulkansk jord, høge høgder og eit ideelt klima gir kaffien frå Kenya den karakteristiske fruktige, saftige smaken. 

I motsetning til nabolandet Etiopia er kaffidyrking relativt ny i Kenya og byrja først tidleg på 1900-talet. I dag er jordbruk den største bidragsytaren til landets BNP, der kaffi kjem på tredjeplass etter te og hagebruk. Kaffidyrking dekkjer eit areal på rundt 160 000 hektar.

Om lag ein tredjedel av dette arealet er planta. Størsteparten vert likevel dyrka av småbønder som er organiserte i kooperativ. Kaffien blir hovudsakleg selt gjennom auksjonar som finn stad kvar veke i innhaustingssesongen. Prisane vert fastsette ut frå kvaliteten på smaksprofilen og storleiken på bønnene. Kaffibønner som er over 17/18 i storleik, blir kalla "AA" og er dei største. Tillegga "Top" eller "Plus" refererer til smakskvaliteten.

Namnet Kijani Kiboko kjem frå swahili-orda "Kijani", som tyder grøn, og "Kiboko", som tyder flodhest. Kaffien er samansett av nøye utvalde lotar av variantane SL-34, SL-28 og Ruiru 11, dyrka i den næringsrike vulkanske jorda i Tharaka Nithi og Nyeri. Når kaffibæra er raude og modne, blir dei handplukka i bøtter tidleg om morgonen og frakta til mølla. Der blir bæra nøye sortert og forsiktig avmaska. Etter fermentering blir kaffien vaska med reint vatn og tørka under den afrikanske sola på opphøgde sengar til fuktinnhaldet er optimalt, om lag 12 %. Dette skjer to gonger i året – hovudhausten mellom oktober og desember, og ei tidlegare innhausting med mindre volum mellom april og juli.

 

1. Desember

Brasil - Sul de Minas

Botanisk art: Catucai

Produsent:  Fazenda Mirante 

Kaffiproduksjonen i Brasil utgjer om lag ein tredel av verdas totale produksjon og har gjordt landet til verdas største kaffiprodusent dei siste 150 åra. I sentrale delar av Brasil finn vi det omfattande Cerrado-savannane og dei vide platåa kalla Chapadas, som strekkjer seg over statane Goiás, Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Tocantins og Minas Gerais. Rundt Minas Gerais har bønder byrja å fokusere på dyrking av spesialkaffi, godt støtta av eit klima med varme, våte somrar og svale, tørre vintrar.

Denne kaffen kjem frå Santo Antônio do Amparo i sørlege Minas Gerais, på garden Fazenda Mirante, eigd av Pedro Gabarra. Her vert det dyrka fleire sortar kaffi som Arara, Caturra, Geisha, Mundo Novo, Bourbon og Topázio på eit område på 71 hektar. Garden legg stor vekt på kvalitet og sosialt og miljømessig ansvar, mellom anna med betre avfallshandtering, miljøopplæring i skular og eit prosjekt for rehabilitering og frigjeving av over 900 dyr (Wings-prosjektet). I 2022 vart garden sertifisert som karbonnøytral.

Kaffien frå Fazenda Mirante har gjennomgått tønnefermentering. Dei raude, modne bæra vert selektivt plukka, fermentert i eiketønner utan oksygen i nokre dagar, og deretter soltørka på patioar. Resultatet er ein kompleks og fruktig smak som vi inviterer deg til å utforske!

 

Adventskalender med kaffe – 24 dager med smakfull kaffeglede fra Vestlandet!

Gjør ventetiden fram mot jul enda bedre med vår unike adventskalender, Adventskalender 24 Kaffi! Denne kalenderen er spesiallaget for kaffeentusiaster og alle som ønsker å utforske nye kaffesmaker. Bak hver luke skjuler det seg en nøye utvalgt kaffe fra vårt eget Sognefjord Kaffibrenneri AS, samt samarbeidspartnere fra Vestlandet, inkludert Bergen Kaffebrenneri og Jacu. Med totalt 24 forskjellige kaffer får du en smakfull opplevelse hver dag i desember.

Hva inneholder kalenderen?

  • 24 unike kaffer: Hver luke inneholder 45 gram kvalitetskaffe – akkurat nok til å brygge 0,75 liter kaffe. Perfekt mengde for en kopp om dagen!
  • Variert smak: Smak alt fra bærtørket etiopisk kaffe til vasket peruansk kaffe. En fin miks av ulike opprinnelsesland og prosesseringsmetoder gir deg en ny og spennende smakopplevelse daglig.
  • Lær om kaffen: Hver dag publiserer vi informasjon om dagens kaffe – fra opprinnelsesland og smakskarakter til prosesseringsmetoder. Lær mer om kaffe og oppdag nye favoritter!

En perfekt farsdagsgave!

Leter du etter en unik gave til farsdagen? Adventskalenderen vår er en fantastisk farsdagsgave til alle kaffeelskende fedre! Gi pappa noe å glede seg til hver dag fram mot jul, med nye smaker og opplevelser fra lokale brenneri. En gave som både gir god smak og en daglig kaffepause fylt med spenning og nysgjerrighet.

Hvorfor velge Adventskalender 24 Kaffi?

Dette er en fantastisk mulighet til å bli kjent med spesialkaffe på en lett og underholdende måte. Med begrenset opplag og en hyggelig introduksjonspris, er dette også en perfekt gaveidé for kaffeglade venner og familie! Adventskalenderen sendes ut rundt 20. november, så du kan nyte de første kaffekoppene i god tid før desember.

Bestill din kalender nå og sikre deg en plass i vår smakfulle kaffereise mot jul.

 

Bestill her

Vil du høyre meir? :)